“Van de week heb ik een salad-bowl gemaakt. Dat is hype-achtig, maar ook gewoon leuk en lekker”
- Sam Goutbeek
- 15 mei 2019
- 5 minuten om te lezen
Het stereotype van de ongezonde student, die stevig drinkt en liever eet volgens het credo ‘a kroket a day…’, is nog springlevend. Maar leven studenten nu wel zo ongezond als men verwacht? Het laatste decennium wordt uit verschillende onderzoeken duidelijk dat studenten bezig zijn hun leven te beteren en gezonder worden. Roos Wagemakers (19), eerstejaars student Bèta-Gamma aan de UvA, is een student met een uiterst gezonde leefstijl. Daar vertelt ze over.
Op familieverjaardagen krijgt ze nog weleens de vraag of ze, nu het studentenleven begonnen is, vele avonden in de kroeg doorbrengt. Ze is vast niet de enige student die regelmatig zo’n opmerking te horen krijgt. Het stereotype leeft nog: de rokende, bier drinkende, feestende student, die de colleges ’s ochtends toch maar overslaat om een paar uurtjes extra slaap mee te pakken. Er zullen ongetwijfeld studenten zijn die wel zo’n leven leiden, maar veel studenten leven vandaag de dag toch ietwat minder ruig en juist behoorlijk gezond. Ze doen een drankje minder; eten gezond, veel groente en fruit en ze sporten regelmatig. Wagemakers is een perfect voorbeeld van de gezonde en duurzame student.
Wat eet je op een normale dag?
Ik ontbijt graag met yoghurt of havermout met een stuk fruit erbij, vaak een kiwi of banaan. Als lunch eet ik vaak een restje van de vorige avond. Dat neem ik dan mee in een Tupperware-bakje. Als het nodig is, kan ik het opwarmen in de magnetron op de campus, maar vaak is het een hapje dat koud ook lekker is. ’s Avonds koken we vier keer per week met de ingrediënten uit een maaltijd-box. Elke week krijgen we zo’n box bezorgd. Je kunt altijd zelf kiezen wat voor gerechten je wilt koken en je eet soms iets aparts, dat is wel chill. De andere dagen eten we een soepje of iets dergelijks en op zondag halen we vaak eten bij de toko. Ik eet dan rijst met groenten en tofu.
Je woont nog thuis, word je daardoor belemmerd in wat je graag zou willen eten?
Nee, helemaal niet! Mijn ouders kijken vaak wat wij, mijn broer en ik, graag eten. M’n vader zou eigenlijk wel meer vlees willen eten dan we nu doen, maar m’n moeder en ik proberen dat een beetje te voorkomen. We eten nu maximaal twee keer per week vlees bij het avondeten.
Is er iets wat je wilt veranderen aan je dieet? Je begon net over tofu, eet je geen vlees?
Ik vind vlees wel lekker, maar vis vind ik veel lekkerder. Ik zou wel zonder vlees kunnen, dus ik wil eigenlijk wel pescotariër worden. Dan eet je geen vlees, maar wel nog vis. Van vlees zou ik alleen kip missen denk ik.
En als je op jezelf gaat wonen?
Qua dieet zou er niet zo veel veranderen, behalve dat ik iets meer kan experimenteren met nieuwe gerechten. Maar thuis kook ik ook wel een dag in de week. Dan vind ik het leuk een nieuw recept op te zoeken en te proberen. Ik kook wel gezond, met een klein beetje hipster-gehalte.
Is dat een hype?
Ja, als je recepten zoekt, kom je snel gerechten met quinoa en andere gezonde ‘hype-dingen’ tegen. Voor sommige mensen telt dat heel erg, maar bij andere helemaal niet.
En bij jou?
Mweh… Van de week heb ik een salad-bowl gemaakt. Dat is wel een beetje hype-achtig, maar ook gewoon erg leuk om te maken, om een foto van te maken en het was erg lekker.

Merk je aan je medestudenten dat die een andere levensstijl hebben? Eten die minder gezond?
Vooral bij de mensen die van verder weg komen en daarom op kamers wonen. Ik merk wel dat als ik bij iemand ga eten… nou ja, dan koken we samen om écht te koken. Maar je ziet soms ook een paar dozen diepvriespizza’s in hun keukentjes liggen.
En zijn dat dan dezelfde mensen die op de borrels het meest drinken? Hoe zijn de borrels bij jouw studievereniging?
Ik ga er niet zo vaak heen. Eens in de twee weken is er een borrel, maar ik ga ongeveer één keer per maand. Het is een soort uitgaan, want de borrel is van 23:00 tot 03:00 uur ’s avonds. Vaak moet ik nog naar huis, dus dan drink ik niet veel. Ik vind het sowieso niet zo de gelegenheid om veel te drinken.
Wat vind je veel?
Nou… tijdens de borrel gaan er weleens wat mensen over hun nek. Die hebben dan thuis ingedronken en drinken op de borrel nog eens acht glazen of zo. Ik drink liever wat meer als ik thuis met vrienden ben. Verder drink ik in het weekend af en toe een glaasje wijn bij het eten.
En doe je nog aan sport?
Ja! Ik tennis, ik doe karate en ik voetbal in een studententeam. Tennis en karate zijn allebei één keer in de week en voor voetbal moet ik één keer trainen en op zaterdag spelen we een wedstrijd. Ik hoef niet elke zaterdag te spelen, want we zijn met twintig meiden.
Vind je het belangrijk om te sporten en draagt het bij aan je gezonde levensstijl?
Ja, zeker. Ik voel me dan lekkerder, zit beter in m’n vel en ik voel me sterker. Als ik door een tentamen een keer niet kan sporten, baal ik daar wel echt van. Ik vind het vooral jammer als karate erbij in schiet. Van de drie sporten is dat wel de beste sport voor je lichaam. Je gebruikt veel spieren, rekt en strekt voor en na het trainen. Het is echt chill, even ontladen.
Studenten leven op dit moment niet alleen behoorlijk gezond, er lijkt ook een revolutie gaande onder jongeren die steeds meer pro-klimaat zijn. Hoe denk jij daarover?
Ik vind het tof om te zien dat er een opmars is onder studenten bij wie het klimaat echt leeft. Het is goed dat het thema is, want het is een groot proces. De aandacht hierover opwekken bij mensen is een goed begin.
Wat doe je zelf voor of tegen het klimaat?
De auto nemen wordt wel een dingetje nu, net als vliegen… Dit jaar ga ik twee keer vliegen, ook voor alleen een weekendje Italië bijvoorbeeld. Ik denk er wel over na, het is voor mij wel een thema. Minder vlees eten doe ik in eerste instantie ook voor het klimaat.
Heb je bepaalde ideeën of idealen voor jezelf en je levensstijl, maar misschien ook voor de (student-) samenleving?
Voor mezelf, als ik op kamers zou wonen, zou een ritme in m’n dagelijkse eten ideaal zijn.
En überhaupt qua ideaal: dat de diepvriespizza makkelijker te vervangen is voor iets gezonders met groenten en koolhydraten. Vooral de mindset van mensen moet veranderen, net als bij milieu. ‘Ik eet minder vlees, omdat het positieve gevolgen voor het milieu heeft.’
Comments