Thomas Brok neemt stap voor stap de online wereld over.
- Simon Spierings
- 15 mei 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mei 2019


Thomas ‘Korthom’ Brok begon in november 2014 met het plaatsen van video’s op YouTube. Op zijn YouTube kanaal heeft hij onlangs de 28 miljoen views behaald en nadert hij de 200.000 volgers. Op Instagram tikt hij de 65.000 volgers bijna aan. Hij maakt video’s voor tienermeiden: gossip, trends en celebrities.
Naast Korthom beheert hij nu ook het populaire merk Spaze. Hij is sinds januari 2019 manager van vijf jongens die als een groep online video’s maken. Hij is van plan om zijn merk nog verder uit te breiden met het online magazine Teenmag.
Hoe is het gekomen dat je voor tienermeiden bent gaan produceren?
Ik heb niet altijd het idee gehad dat ik jonge meiden moest aanspreken. Op een gegeven moment gebeurde het en vond ik het leuk. Toen ben ik er op door gaan bouwen. Ik heb toen heel erg geluisterd naar mijn kijkers, waardoor ik grotere groepen van die mensen aan kon spreken. Door te luisteren weet je precies wat ze wel en niet willen zien. Het moeilijke is om je kijkers vast te houden. Ik probeer dat nu door mijn merk uit te breiden. Ik heb nu bijvoorbeeld ook Spaze. Dat is eigenlijk een boyband, maar in plaats van zingen maken de jongens video’s. Het concept van zo’n boyband werkt natuurlijk altijd. Daarbij is video onder jongeren misschien nog wel een hotter topic dan muziek. Waarom dan niet een YouTubende jongensgroep vormen? Via Korthom bereik ik maandelijks 1,3 miljoen mensen. Dat is al meer dan de grootste Nederlandse tienerbladen (de Girlz, Meiden Magazine en Tina) bij elkaar. Korthom ga ik rebranden naar TeenMag. Daar komt een nieuwswebsite bij, een Instagram, een forum enzovoort. Ik kan dan kijkers van het ene platform doorsturen naar het andere. Dat gaat heel vet worden. Daarmee word ik het grootste meidenplatform van Nederland. In één klap de grootste.
“Ik word het grootste meidenplatform van Nederland. In één klap de grootste.”
Zie je in deze doelgroep ook toekomst voor jou als videomaker?
Ik wil niet voor altijd content blijven maken voor tienermeiden. Ik wil wel meegroeien met mijn kijkers. Aan de ene kant wil ik dus wat anders, maar aan de andere kant heb ik een propositie als mega meiden platform. Vandaar dat ik wil gaan splitsen. Ik kan het grootste meidenplatform behouden, maar ook voor mezelf meer volwassen content maken en zelf in de spotlight blijven. Ik moet me wel aanpassen. Ik ben inmiddels 23 en blijf niet altijd interessant voor tienermeiden. Gelukkig hechten mensen zich nog wel aan mij als persoon. Dus met deze move krijg ik het beste van beide werelden.
Waarom doe je na al die jaren nog aan YouTube en wat is er sinds toen veranderd?
Ik haal er goede energie uit. Ik vind voor de camera staan leuk en ik houd ervan om nieuwe dingen te maken. Bovendien maak ik andere mensen blij met mijn content. Het is ook echt een avontuur. Er zijn zoveel nieuwe mogelijkheden en ik weet niet waar het schip zal stranden. Tegenwoordig neem ik alles wel serieuzer. Ik heb nu bijvoorbeeld meerdere kanalen en ik denk meer in formats. Hierdoor ben ik ook zakelijker geworden. Ik moet met juristen aan de slag en contracten opstellen. Het wordt een serieuze business. YouTube verandert natuurlijk ook. Het is meer clickbaity geworden. Je ziet steeds meer inhoudsloze titels die gericht zijn op het lokken van kijkers. Afhankelijk van de content die je maakt, moet je hierin meegaan. Je moet je aanpassen en je merkt vanzelf wat wel of niet werkt. Ik ben zo ver gekomen doordat ik gepassioneerd ben, altijd hard werk en heel vaak op mijn gezicht ben gegaan met kanalen en series die dus niet werkten. Ik maak sinds dag één al series. Sommigen zitten al op deel 25 zitten en scoren nog steeds goed. Daarmee onderscheid ik me. En met de doelgroep waar ik me op richt.

Hoe zie je jouw rol in deze wereld?
Ik zou mezelf als alles omschrijven. YouTuber, ondernemer, creative producer, pionier. Of nouja, niet ik als individu, maar de YouTubers van nu wel. Kijk naar grote YouTubers als Kalvijn en Dylan Haegens. Zij hebben ook gevoel voor ondernemerschap. Ze weten hun doelgroep op een nieuwe manier te bereiken. Ze hebben meerdere kanalen, sokken, boeken en films en zijn daarmee erg sterk in hun branding. Dylan Haegens weet bijvoorbeeld een groep die nooit films kijkt, massaal naar de bioscoop te trekken. Dat is heel knap en wil ik ook zelf bereiken. TeenMag is straks niet alleen een online magazine, maar nog veel meer. Alle onderdelen verwijzen naar elkaar. Zo kan je doelgroepen meenemen van je ene platform naar het andere. De kern moet wel online liggen en je moet de hele dag overal te zien zijn. Een geprint magazine is bijvoorbeeld altijd te laat met nieuwtjes. Die moet je gelijk op een ander platform beschikbaar stellen. Dat kan dan weer online.
Je staat heel ondernemend in de YouTube wereld. Waarom is dit belangrijk?
Ik denk dat YouTubers hun kanalen meer zouden moeten benaderen als zenders en merken. Ze moeten sterke imago’s neerzetten. Persoonlijke en authentieke kanalen werken ook altijd. Dat is Reality 3.0 en daar blijft altijd vraag naar. De rest van de content wordt steeds professioneler. Over een paar jaar hebben we een interface waarin we televisie en amateur content naast elkaar kunnen zien. Aan de ene kant wordt online content steeds professioneler, maar aan de andere kant wordt de drempel voor professionele producties steeds lager. Mensen zijn immers sneller oké met minder gelikte producties.
Wat zijn de risico’s van dilemma’s die bij online ondernemen horen?
Ik wil de grootste worden en daar komt marktwaarde bij kijken. Voor mijn dertigste ben ik miljonair. Je moet slimme keuzes maken om dat te bereiken. Verkoop je wat je hebt opgebouwd of breid je juist uit? Ik heb straks dus drie merken, die allemaal groot moeten worden. Daarnaast wil ik zelf een netwerk opzetten en grote samenwerkingen opstarten met bedrijven die voorheen weinig met social media te maken hadden. Op langere termijn zijn die uitbreidingen veiliger. Het is risicospreiding. Als één merk slecht gaat, heb je de anderen nog. Maar als je maar één merk of kanaal hebt, die compleet draait om jou als persoon, ben je na een misstap alles kwijt.
Ondernemen is een spel zonder ultiem doel. Je hebt nooit gewonnen. Ik voel een soort bewijsdrang in me. Vijf jaar geleden had ik dit zo cool gevonden, maar nu ben ik eigenlijk alleen bezig met wat ik nog meer wil bereiken. Ik kan haast niet meer stoppen. Dat ik nu meerdere merken op ga zetten is mijn eerste grote zet in dit spel.
“Voor mijn dertigste ben ik miljonair.”
Ben je sowieso niet bang dat je ooit niet meer relevant bent?
Als ik ooit niet meer populair ben, is het totaal mijn eigen schuld. Je kan altijd vernieuwen en relevant blijven. Als je maar de juiste stappen maakt. Het gaat immers om wat je levert en er is altijd een manier om mensen aan te kunnen spreken. Ik moet gewoon de juiste stappen blijven zetten. Ga ik dat doen? Ja, ik hoop het.
Comments