Gevarieerd griezelen op Imagine film festival
- Niels Wassenaar
- 7 mei 2019
- 5 minuten om te lezen

Amsterdam - 12 april 2019. Het is deze vrijdagochtend druk op de pont die over het IJ richting Amsterdam-Noord vaart. Toeristen die foto’s maken, Amsterdammers met fiets of scooter die geïrriteerd zijn over het feit dat de pont nog niet is vertrokken en bezoekers van het EYE-filmmuseum die in de verte staan te turen naar hun eindbestemming. Het futuristisch ogende gebouw mag oprecht een EYEcatcher genoemd worden: met een beetje fantasie lijkt het op een robotoog uit een sciencefictionfilm. Toepasselijk, want van 10 tot 20 april is EYE weer de locatie van Imagine, het grootste fantastische filmfestival van Nederland. Ook dit jaar valt er weer een hoop te griezelen, en nu zelfs op meer manieren dan ooit. Naast film staan onder andere ook virtual reality en gaming dit jaar centraal.

Tijdens deze 35ste editie kunnen genrefans zich tien dagen lang onderdompelen in de wereld van fantasy-, horror-, sciencefiction-, martialarts- en animefilms. Het is een opmerkelijke keuze om een filmfestival met deze genres te plaatsen in EYE, met zijn ruim opgezette gebouw, witte muren en enorme ramen waardoor veel licht naar binnen valt. De serene sfeer is weliswaar een fijn contrast voor als je een donkere filmzaal uitkomt, maar misschien is die iets te fris voor een festival waar liters bloed, slijmerige aliens en gruwelijke misdaden behoren tot de dagelijkse kost. Wel zijn er op een aantal plekken rode lampen opgehangen en hangen er hier en daar alienachtige rode hompen waaruit zwarte staven steken. Het ziet er sinister uit.

Variatie
Terwijl bezoekers discussiëren over wat die bijzondere ‘versiering’ moet voorstellen, wordt het tijd om naar de zaal te gaan voor de eerste film van de dag. In dit geval niet één film maar meerdere korte films rondom het thema monsters. In de zaal zien twee oude bekenden elkaar: "Hé! Ben jij er ook weer?!Wat heb je allemaal op het programma staan?" De lichten doven en de monsters komen tot leven op het grote scherm. Anderhalf uur later hebben onder andere een demonisch kind, een tot leven gekomen (seks)pop en vele kwaadaardige mensen (misschien wel de wreedste monsters van allemaal) de revue gepasseerd. De aanwezige makers van het komische A Purgatory Story kunnen opgelucht ademhalen. Hun film wordt met veel enthousiasme ontvangen door het publiek.

Er is geen tijd om uitgebreid na te praten, want de volgende film begint al over vijf minuten in een andere zaal. Een heel ander soort film, namelijk de documentaire Blue Velvet Revisited. Een artistieke ‘making of’-documentaire over Blue Velvet (1986) van David Lynch. Best een overgang, maar volgens bezoeker Sander (36) maakt juist die variatie het filmfestival zo leuk. "De gevarieerdheid is één van de belangrijkste redenen om naar het festival te gaan. Er is echt van alles wat. Er draaien ook films van overal in de wereld.”
VR en Gaming
Wat het festival dit jaar nog gevarieerder maakt is het themaprogramma ‘New Stories in Gaming & VR’. Bij de vorige editie van Imagine werd VR al een beetje uitgeprobeerd, maar dit jaar is het groter aangepakt. Lauren Murphy, één van de programmeurs van het festival, vindt het programma één van de hoogtepunten van deze editie: “Het VR & games programma is echt uniek en vooruitstrevend. Het leuke is dat er een brug wordt geslagen tussen fantastische fictie en VR & games. Dat lijkt natuurlijk erg op elkaar en daarom verdienen VR en games ook een goede plek op een filmfestival. VR heeft met die illusie te maken die fantastische film ook heeft. Er zijn kunst- en gameontwikkelaars aan de slag gegaan met ideeën voor ons. Dat is echt baanbrekend en heel erg leuk.”

Mooi moment om te kijken hoe het bij de VR gaat. De garderobe van EYE is omgetoverd tot een kleine VR-ruimte. Bezoekers mogen individueel uitkiezen welk VR-programma ze willen zien en nemen dan plaats. Er is even paniek bij de medewerkers omdat de apparatuur niet mee wil werken. Over de portofoon wordt iemand omgeroepen: "Het gaat niet goed hier bij de VR, ze spelen niet af!" Als er even later iemand is gekomen om het probleem op te lossen, kan de pret beginnen. Het is een grappig gezicht, al die mensen die verwonderd om zich heen kijken met zo'n grote bril op. In wat voor wereld zouden ze beland zijn?

Duistere thema’s Terwijl ze bij de VR nog gefascineerd ronddraaien op de stoelen, is het tijd om in de rij te gaan staan voor de volgende film: Domestik. “Dit was toch die Poolse oorlogsfilm?” vraagt een vrouw. “Nee, volgens mij is dit die Tsjechische over een wielrenner”, reageert de man naast haar . Hij heeft gelijk. Domestik is een Tsjechische body-horrorfilm over een man met obsessieve wielerambities en zijn vrouw die wanhopig verlangt naar een baby. Ze gaan zo ver om hun doelen te bereiken dat hun fysieke en mentale gezondheid eronder gaan leiden. Geen bloederige horrorfilm, maar wel één die zorgt voor een akelig gevoel. De film laat de kijker veel zelf invullen en dat bevalt niet iedereen. “Ik vind het niet erg als niet alles uitgelegd wordt, maar ik had wel een beetje meer duidelijkheid gewild,” zegt een wat oudere man met een Imagine-shirt aan. Zijn vriend, eveneens in een Imagine-shirt, knikt instemmend.
De volgende film, The Hole in the Ground, is niet veel vrolijker. Wat zou je doen als jouw kind verdwijnt en na terugkomst niet meer lijkt op wie hij was? Dat is wat de hoofdpersoon van deze film bezighoudt. Is dit haar kind nog wel? Bezoeker Kees (52), die zelf met zijn dochter naar dit festival is, wordt niet afgeschrokken door dit soort duistere thema’s. Hij heeft maar liefst 32 films op het programma staan, juist omdat hij dit soort thema’s interessant vindt: “Ik heb altijd al iets gehad met de duistere kant van de mens.” Hij gaat al 16 jaar naar dit festival en ook dit jaar bevalt het weer goed. “Ik heb me zeker nog niet verveeld.”
Specials Zelfs als je niet graag de hele dag films kijkt, hoef je je als bezoeker niet te vervelen. Vandaag zijn er buiten telescopen neergezet voor het ‘stoepsterrenkijken’, waarmee later op de avond zelfs Mars te zien zal zijn. Dit is een van de vele ‘specials’ die Imagine biedt naast filmkijken. Zo zijn er ook masterclasses en workshops over uiteenlopende onderwerpen, een speciale filmquiz, een filmconcert en zo gaat het lijstje nog wel even door. Genoeg alternatieven die even voor afwisseling zorgen van het zitten in de donkere bioscoopzaal.

Het zou een optie zijn om binnen nog de verschillende games uit te proberen tot het echt donker is, maar het is ook een goed moment om de festivaldag af te sluiten. Morgen staat er weer een volle dag op het programma met genrevermaak in vele vormen en maten. Nu eerst maar eens de nacht doorkomen zonder nachtmerries.
Trailer van het Imagine film festival 2019
留言