10 jaar Cineville: “Om van film te houden, hoef je geen cultuurnerd te zijn”
- Niels Wassenaar
- 23 apr 2019
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 mei 2019

Amsterdam – Filmplatform Cineville bestaat 10 jaar en dat moet gevierd worden. Er werd een campagne opgezet waarmee op vele manieren werd teruggeblikt en vooruitgekeken. Lauren Murphy, hoofd content bij Cineville, vond de jubileumcampagne een succes: “Het is een vruchtbare periode geweest.”
Tien jaar geleden werd Cineville opgericht door vier vrienden die bij het Amsterdamse filmtheater Kriterion werkten. Ze merkten dat filmtheaters een stoffig imago hadden. Ze wilden een jonge doelgroep naar de filmtheaters trekken en de wonderen van de onafhankelijke film promoten. Volgens Murphy is dit doel ondertussen behaald. “Uit de cijfers blijkt dat er veel meer mensen naar de filmtheaters gaan dan tien jaar geleden. Daarnaast is onze doelgroep ook echt jong, de piek ligt tussen de 20 en de 35 jaar.”
Dit doel werd mede bereikt dankzij de introductie van de Cinevillepas, waarmee je voor een vast bedrag onbeperkt films kunt kijken. Wat begon als een klein Amsterdams bedrijf met een samenwerkingsverband met dertien filmtheaters, is uitgegroeid tot een landelijk succes met een samenwerking met 43 filmtheaters en 45.000 pashouders. Murphy denkt dat dit grote succes onder andere te verklaren is uit het feit dat film een toegankelijk medium is. “Je hoeft er geen grote cultuurnerd voor te zijn en voor de echte filmliefhebber scheelt de Cinevillepas veel geld.”
Daarnaast is volgens Murphy een grote rol weggelegd voor de Cineville-website, waarop achtergrondartikelen en een gecentraliseerde bioscoopagenda te vinden zijn. “Cineville is gewoon een heel sterk merk met een duidelijke eigen toon. Het online magazine heeft een soort curerende functie, waaruit een combinatie van kennis en enthousiasme spreekt. Daardoor is het iets heel persoonlijks, anders dan bijvoorbeeld een museumkaart.”

Feest in filmsferen
Ter gelegenheid van het jubileum blikte Cineville uitgebreid terug. Er werden meer dan 25 artikelen geschreven over het 10-jarige bestaan. Daarnaast werden er video’s gemaakt over de mooiste films en momenten van de afgelopen tien jaar. Het publiek kon stemmen op de favoriete films uit het afgelopen decennium. Tien daarvan werden op 24 maart door heel Nederland nogmaals vertoond. Voor de pashouders werd ook de persoonlijke bezoekgeschiedenis online in een infographic gegoten.
Als klap op de vuurpijl was er afgelopen vrijdag een groot Vive la Ville-feest in Generator, het voormalig zoölogisch museum in Amsterdam. Een dansfeest, maar dan in filmsferen. Er was onder andere een Spring Breakers-, Blade Runner- en een La La Land-zaal met acteurs en performers. “Het was echt heel vet”, zegt Murphy. “Het hoogtepunt was een La Grande Bellezza-zaal met acteurs als dronken Italianen in ordinaire pakken.” Een ander hoogtepunt was een scène uit Spring Breakers, die met bivakmutsen en piano live werd uitgespeeld. “Acteurs trokken ineens een vleugel de kamer in, dat was echt geniaal.”
Vruchtbare periode
De jubileumcampagne heeft voor nieuw inspiratie gezorgd. “We hebben een aantal dingen voor het eerst gedaan die we willen voortzetten, zoals zo’n feest. Zo groot als dit kunnen we het niet ieder jaar doen, maar ik denk dat het ons veel energie heeft gegeven.” aldus Murphy.
Het gemeenschapsgevoel is hierbij belangrijk: “De pashouders weten weer: we hebben niet alleen een pas, we horen bij een club. Ik denk daarom dat we het gemeenschapsgevoel ieder jaar, in wat voor vorm dan ook, zullen terugbrengen. Ook een aantal concepten voor content die we hebben uitgeprobeerd, kunnen we voortzetten. Dus het is op veel manieren een vruchtbare periode geweest.”
Droomscène
Naast een tijd van terugblikken was het ook een tijd van vooruitkijken. Zo werd er een app aangekondigd die half april wordt gelanceerd. “Voor een organisatie die zich zo sterk op een jonge doelgroep richt, kan het eigenlijk niet dat we pas na 10 jaar een app hebben”, lacht Murphy. “Inmiddels is dat een soort running gag geworden.”.” Op die app zal onder andere de centrale agendafunctie beschikbaar zijn en het wordt mogelijk om bij alle Cineville-theaters te reserveren.
Cineville wil ook investeren in de toekomst van film. Zo wil ze ook een platform voor filmmakers worden. Daarom heeft Cineville drie jonge filmmakers een vrijbrief gegeven om hun droomscène te regisseren. Volgens Murphy komen daar bijzondere scènes uit en dat is precies wat ze leuk vinden. “Cineville staat voor films die niet wennen. We houden heel erg van eigenwijze, gekke filmmakers die hun ding doen.”
Nieuw doel
Hoewel het verjongen en onder de aandacht brengen van filmtheaters en onafhankelijke film is gelukt, ziet Cineville nog wel ruimte voor verbetering van de filmtheatercultuur. Murphy: “Ik denk dat het voor de komende tien jaar interessant zou zijn om te kijken hoe je het filmtheater wat diverser kan maken. Het is nu wel jonger, maar het is nog steeds best wel een bubbel. Dat zit hem deels in het feit dat sommige stadsdelen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, geen theater hebben dat bij Cineville aangesloten kan worden, of dat ze überhaupt geen filmtheater hebben. Mensen komen niet zo snel vanuit Zuid-Oost naar The Movies bijvoorbeeld. Het is natuurlijk voor iedereen van belang om de diversiteit te vergroten en Cineville zou daar een rol in moeten spelen.”
Dit geldt ook voor de diversiteit in de filmindustrie. “We hebben natuurlijk geen inspraak in wat er gemaakt wordt, maar je ziet in Hollywood en in de rest van de filmsector een verschuiving naar meer vrouwelijke regisseurs en regisseurs met een diverse achtergrond. Dus ik kan me voorstellen dat je dat bij ons gaat terugzien.”
Murphy geeft aan dat de komst van streamingsdiensten de filmtheaters voor haar niet minder relevant heeft gemaakt. “Ik heb ook Netflix en ben verslaafd aan RuPaul’s Drag Race, maar ik vind het nog het leukst om in een mooie rode stoel naar een groot scherm te kijken.”
Comments