Achtergrondartikel Cultuur: Een oase van rust in holistische stadstempel Mahara
- lauri.beckmans
- 13 mei 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mei 2019
“Je moet drie keer langslopen voor je het ziet”

Tekst: Lauri Beckmans
AMSTERDAM – Aan de westelijke rand van steeds drukker wordend Amsterdam ligt stadsoase Mahara Holistic Lifestyle. Verstopt in de bocht van de Clercqstraat verhullen donkerrood fluwelen gordijnen het knusse interieur van nummer 123. “De meeste mensen lopen drie keer langs voordat ze binnenkomen,” vertelt eigenaresse Michelle van Coeverden terwijl ze naar de haastig voorbijfietsende meute staart. Van de stadse drukte is binnen niets voel- of hoorbaar. Een ware oase, net buiten de binnenstad. Met een, voor Amsterdamse begrippen zeer grote tuin (“de jungle!”) en een zonnige veranda vol kristallen, schapenvellen, zelfgekweekte kruiden en een leen-boekenkast. De plek doet mysterieus aan, wat precies het doel is van Van Coeverden. “Mahara is dat wat je wil dat het is,” zegt ze lachend, als antwoord op de vraag wat deze plek eigenlijk is. Voor veel voorbijgangers blijft de zaak onopgemerkt, en zelfs voor wie de weg naar binnen weet te vinden houdt Mahara Holistic Lifestyle een mysterieus randje. Eén van de omschrijvingen waar Van Coeverden zich wel in kan vinden is Mahara als de huiskamer van Amsterdam, waar iedereen welkom is. Een home away from home voor wie het weet te vinden. Zelf omschrijft ze Mahara ook regelmatig als clubhuis, kapsalon, massageruimte en (veganistische) chocoladefabriek.

Blokkades wegknippen
Het pand is officieel een kapperszaak, aangezien Van Coeverden begonnen is als kapster. Holistisch kapster, welteverstaan. “Een ‘gewone’ kapper knipt een kapsel volgens de laatste trends, maar een ‘holistische’ kapper knipt een kapsel dat van binnenuit komt. Dat zit voor mij voornamelijk in de benadering van het haar,” vertelt Van Coeverden. “Het knippen zelf is een soort dans waardoor er harmonie/schoonheid wordt gecreëerd.” Een afspraak maken voor een ‘holistisch’ kapsel kan bij Van Coeverden of holistisch collega Ramon Smit. “Het knippen van haar kan symbool staan voor het loslaten van blokkades,” beweert hij. “Daarbij komt altijd een stukje magie kijken, energetisch en emotioneel.” Smit wandelde op een dag per toeval binnen met de vraag of hij kon komen knippen. “Ik voelde gewoon dat ik hier moest zijn!”
Community
Het gevoelsaspect blijkt van groot belang bij Mahara en diens aanhang. Er hangt een veilige familiaire sfeer, waar iedereen welkom is. Na het maken van een kopje koffie, “met havermelk natuurlijk!” vertelt Van Coeverden me dat Mahara een gemeenschapsproject is. Iedereen in de community spant zich in om dit een succes te maken, en alle kleine beetjes helpen mee. Nieuwe klanten mogen helpen door de afwas te doen, vaste klanten weten al lang waar het (biologisch) afwasmiddel staat. Hoewel het misschien lastig voelt om zomaar binnen te stappen in ‘het clubhuis’, benadrukt Van Coeverden dat er geen sprake is van een besloten kring. Desalniettemin werkt Mahara met memberships, waardoor Mahara ook financieel wordt ondersteund door haar gemeenschap. Op membership platform Patreon kunnen mensen van over de hele wereld een financiele bijdrage leveren aan dit project. In ruil voor een maandelijkse bijdrage van $4 tot $18 ontvangen members toegang tot digitale updates, artikelen en korting op workshops en lezingen die worden gehouden in de huiskamer, of in de joert (een traditioneel Mongoolse ronde tent) in de tuin. Een voorkeursbehandeling krijgen de members echter niet, beweert Van Coeverden. “Iedereen blijft altijd welkom, ook niet-members.”

Klagende buren
Een tocht door de groene jungle (langs slingers glinsterende kristallen en spiegelplaatjes tussen de struiken, en hier en daar een verdwaald beeldje) leidt naar de grote ronde tent. ‘Remember the way to Mahara…’ staat in sierlijk krullende letters op de deur van de joert, en bij het binnenstappen van de paarsgejasde tent wordt vriendelijk verzocht de schoenen uit te doen. De schapenvellen op de grond voelen zacht onder blote voeten, en er zijn genoeg meditatiekussentjes en kleedjes voor extra comfort. “De joert is de eigenlijke tempel van Mahara,” vertelt Van Coeverden. “Hier houden we allerlei verschillende ceremonies, zoals cacao-, blauwe lotus- of sound healing ceremonies.” In de ceremonies worden alleen natuurlijke middelen gebruikt, zonder hallucinogene eigenschappen. Van paddestoelen, ayahuasca of andersoortige tripmiddelen is geen sprake. “De kracht van onze ceremonies zit in de stilte, de meditatie, de plek,” verklaart van Coeverden. “Cacao of een blauwe lotus kunnen in die meditatieve setting wel trippy voelen, of je in ieder geval meenemen naar je eigen binnenwereld.” De ronde tent biedt plek voor ongeveer twaalf personen per ceremonie, zittend rond een groot altaar waarop kristallen, schelpen, kaarsjes en onduidelijke snuisterijen staan. De stilte in de joert is bijzonder, gezien de drukte van de stad. “We hebben hier ook wel eens intuïtieve zangworkshops gehouden,” zegt Van Coeverden, “maar daar waren de buren niet heel blij mee!” lacht ze. Klagende buren zijn een redelijk probleem, want de tuin wordt overzien door tientallen balkons. Hierdoor is de stilte van de tuin niet altijd gewaarborgd. De schreeuwende kinderen van de peuteropvang één tuin verderop helpen ook niet mee, want wanneer de kids buitenspelen wordt de rust flink verstoord.
Toekomstplannen
Mahara Holistic Lifestyle is groeiende; binnenkort hoopt Van Coeverden ook de deur van het buurpand te mogen openen. “De verbouwing is nog volop gaande, want de vorige huurders hebben het niet zo net achtergelaten. Lekkages en rotte fundering moeten eerst worden opgelost, daarna kunnen we bouwen aan een nieuw project!” vertelt ze enthousiast. Wat het wordt, is nog even raadselachtig en mysterieus als Mahara zelf. Over de bestemmingsplannen kan Van Coeverden nog niet al te veel verklappen. “Er is een hele grote geluidsdichte kelder, waar we al leuke ideeën voor hebben. Daar kunnen we eindelijk dansen, zingen en drummen zonder dat de buren ergens last van hebben!”

Karavaan van oplossingen
“Zelf droom ik van Mahara als reizende karavaan langs allerlei bijzondere locaties. Met een steeds groter wordende groep langs festivals en helende plekken,” beschrijft Van Coeverden haar toekomstvisie voor het bedrijf. Naast het bieden van een plek voor zingeving en rust in Amsterdam, ziet ze Mahara als ‘Karavaan van Oplossingen’. “We moeten tegengeluid geven aan het steeds groter wordend aantal problemen in de wereld willen we overal een oplossing voor bieden. Vooral door vertrouwen, geloof en liefde.” Dat klinkt misschien wat zweverig, maar de insteek van Van Coeverden is juist heel gegrond. Door het starten van gemeenschapsprojecten op wereldwijd niveau, maar ook lokaal. Een voorbeeld is het bomenproject, waar Mahara de grootschalige bomenkap wil tegengaan en locaties zoekt om bomen te mogen planten. Daarnaast is er een trend in het aantal ‘bewuste reizen’, om bezinning ook in het buitenland te vinden. “We hosten steeds meer retraites, bijvoorbeeld laatst nog een week in Egypte. Daar gingen we zwemmen met wilde dolfijnen, terwijl ik een paar weken eerder nog in Egypte was voor een ander retreat: een trektocht door de woestijn op kamelen!” Doel van Mahara’s retraites is het vinden van bezinning. Wat dat precies is blijkt even raadselachtig als de daadwerkelijke functie van Mahara Holistic Lifestyle. Dat dit project een bijdrage levert aan de gemeenschap, de buurt en iets terugdoet voor de wereldwijde community is iets magisch.
Comments